De onkruiden die het meeste overlast geven zijn de laag groeiende overblijvende planten. Met name degene die kruipen of rozetten vormen. Voorbeelden daarvan zijn de klaver, ereprijs, madeliefjes en paardenbloemen. Deze passen zich aan op een regelmatige maaibeurt of merken er simpelweg niets van.
Het zaaien of leggen van onkruidvrije zoden op een grondig schoongemaakt stuk grond dat langere tijd braak heeft gelegen zorgt voor een begin zonder onkruid. Regelmatig het gras maaien met een opvangbak, zorgvuldige bemesting en aandacht voor de watervoorziening zullen de grasmat dicht en gezond houden. Zo zorg je dat het voor onkruid moeilijk is zich in het gras te vestigen.
Hoe komt onkruid in het gazon? #
Onkruid kan op verschillende manieren in het gazon komen: als zaad door de wind verspreid, meegedragen door vogels, via modderige schoenen, machines, gereedschappen, verborgen in niet-gesteriliseerde grond of slecht gemaakte compost. Levenskrachtige stukjes onkruid kunnen worden meegebracht door geleende maaimachines of kunstmeststrooiers. Ook kunnen zij binnendringen vanuit slecht onderhouden paden of borders. Gebruik het liefst altijd een opvangbak bij het maaien, omdat dit de verspreiding van het onkruid tot een minimum beperkt. Stukjes uitloper van bepaalde onkruiden kunnen weer aangroeien wanneer u ze niet van het gazon verwijdert. Daarbij zal bijvoorbeeld het zaad van de kleine klaver, die zich sterk uitzaait, gemakkelijk worden verspreid.
Wieden #
Met de hand wieden met een vorkje of hakje is goed als er hier en daar wat onkruid staat. Maar het is zeer belangrijk om het gras er omheen weer goed aan te drukken nadat u een onkruidplant heeft uitgetrokken. Wied alleen bij groeizaam weer in het voorjaar met de hand. Zodat het gras snel de open gekomen plaats op zal kan vullen. Later in het jaar, als het droger is, en het gras langzamer groeit en er meer onkruidzaad is, is het risico veel groter dat de opengekomen plaatsen weer door onkruid worden bezet. Of zelfs door mos als er een natte periode aanbreekt na een langere warme periode. Als er veel onkruid in het gazon zit, is met de hand wieden niet meer te doen en moet u haast wel aan de bestrijdingsmiddelen.
Onkruidbestrijdingsmiddelen #
Gazonzand met ammoniumsulfaat en ijzersulfaat wordt soms aanbevolen voor plaatselijke bestrijding van onkruid. Het verbrandt plat liggende bladeren en rozetten als het erop wordt gestrooid. Het gaat ook klaversoorten tegen als de wortels ermee in aanraking komen. Maar de onkruidgroei erna is dikwijls sterk. Beter werken de selectieve onkruidbestrijdingsmiddelen die voor het gazon beschikbaar zijn. Deze schaden de eenzaadlobbige, smalbladige, rechtopgaande grassen niet, maar doden of remmen de groei van tweezaadlobbige onkruiden. Sommige onkruiden worden in één behandeling al gedood, andere hebben meer behandelingen nodig. De meest geschikte soorten onkruidbestrijdingsmiddelen voor het gazon bevatten twee of drie werkzame stoffen. Een product met twee verschillende werkzame stoffen zal meer onkruiden bestrijden dan een product met slechts één stof. Om te bepalen wat het beste is, kunt u een lijstje van de verschillende onkruiden in het gazon maken. Ga dan na welke middelen door de fabrikanten worden aanbevolen tegen de planten op het lijstje. De keuze wordt overigens steeds meer beperkt door overheidsmaatregelen.
Sommige onkruiden worden bij de eerste behandeling niet direct gedood. Herhaal dan de behandeling na vier tot vijf weken. Sommige onkruiden overleven ook de tweede behandeling. Dit kan het nodig maken op een ander bestrijdingsmiddel over te schakelen of een cultuurmaatregel toe te passen. Die cultuurmaatregel kan helpen het onkruid te verzwakken en uitbreiding tegen te gaan.
Hoe u onkruidbestrijdingsmiddelen in het gazon kunt toepassen. #
Pas ze niet toe in de eerste, koude maanden van het jaar of tijdens droogte, als er weinig groei is.
Pas ze niet toe direct voor een regenbui, want dan zal veel van het middel in de grond gespoeld worden.
Pas ze niet toe bij winderig weer, dan kan het middel op omringende tuinplanten stuiven. Gebeurt dit toch, spuit de planten dan direct met grote hoeveelheden schoon water af.
Pas ze niet toe direct voor het maaien, dan kan een groot deel van het bespoten oppervlak worden afgemaaid voor het middel de wortels bereikt. Wacht zo mogelijk drie of vier dagen voor u weer gaat maaien.
Pas ze niet toe in een hogere concentratie dan door de fabrikant is voorgeschreven. Een te grote concentratie kan het blad van het onkruid doden voor het middel de wortels bereikt en dan herstelt het onkruid zich. Ook het gras kan ernstig worden beschadigd. Verspreid het middel gelijkmatig.
Maai niet direct voor het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen. Na maaien is er namelijk een veel kleiner blad oppervlak om het middel op te nemen.
Gebruik ten minste twee weken na de behandeling van het gazon geen vers gemaaid gras als mulch. U kunt het gras op de composthoop gooien, maar de compost mag dan ten minste zes maanden niet worden gebruikt.
Onkruidbestrijders toepassen #
De meeste onkruidbestrijders voor het gazon worden verkocht in vloeibare, geconcentreerde vorm en worden na verdunning met water gebruikt.
Voor grotere stukken kunt u lagedruksproeiers met een grove sproeikop gebruiken. Daaronder zijn rugspuiten met sproeibuis en luchtpomp of verrijdbare modellen met een vooraan gemonteerde sproeibuis. Bij kleinere gazons, waar het gevaar voor verstuiven van het vocht op omringende planten groter is, is het beter om een gieter te gebruiken met een fijne broes of een druppelstang, omdat de druppels daarvan groter zijn dan die van een spuit en er minder gevaar is voor verspreiding door de wind.
Sommige gazonmeststoffen bevatten onkruidbestrijdingsmiddelen in droge vorm, die het mogelijk maakt twee bewerkingen, voeden en onkruid bestrijden, in één handeling te doen. Onkruidbestrijdingsmiddelen voor het gazon zijn ook te krijgen in spuitbussen of sticks om afzonderlijke onkruiden apart te bestrijden.
Sommige spuitbussen hebben het voordeel dat door schuim zichtbaar wordt waar wel of niet gespoten is.
Hoewel plaatselijke bestrijding bij een beperkte hoeveelheid onkruid goedkoper is dan het spuiten van het hele gazon is dat niet altijd ideaal. Vaak wordt de grasmat op die plekken verschroeid doordat het moeilijk is de juiste dosering toe te passen.
Wanneer toepassen? #
Gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen van het voorjaar tot het eind van de zomer, liefst bij mooi, warm weer als de grond door en door vochtig is en het gras hard groeit. Het middel wordt dan snel in de hele onkruid plant opgenomen en het hard groeiende gras zal de open plek, waar het onkruid stond, snel opvullen. Geef een of twee weken voor het spuiten alvast een stikstofbemesting om herstel van de grasmat te bevorderen.
Geef een reactie