Vóór 13.00 besteld, in 1 werkdag bezorgd!
Levering door héél Nederland
Klanten beoordelen ons met een 9+
Bereken direct uw prijs
Bent u een hovenier? Bekijk dan hier uw mogelijkheden

Emelten in gazon herkennen en bestrijden

Ongedierte in gazons is in twee categorieën in te delen: de soorten die leven van de graswortels en daardoor de grasmat verzwakken en de soorten die een hoop grond op het oppervlak achterlaten, wat lelijk staat en hinderlijk is bij het maaien. Voor die laatste groep kan je bijvoorbeeld denken aan de molshopen.

Wortels etend ongedierte #

Emelten (Tipula ssp.) zijn grijze, pootloze larven van langpootmuggen. De volwassen dieren komen uit de grond en leggen er hun eieren aan het eind van de zomer. De larven komen in het najaar uit en voeden zich gedurende de winter onder het gazon. De schade die zij aanrichten ziet u pas de volgende zomer doordat er onregelmatige gele plekken in de grasmat verschijnen. Deze vallen het meest op in droge periodes.

Langpootmuggen die eitjes leggen waaruit emelten komen
Langpootmuggen die de eitjes waaruit emelten komen leggen.

Aanwezigheid emelten herkennen #

U herkent de aanwezigheid van de larven dikwijls doordat er spreeuwen op het gazon komen om voedsel te zoeken.
Controleer of er larven aanwezig zijn door of voorzichtig uit te vorken, of door een stuk grond met water te doorweken en ’s nachts met een zak te bedekken. Hierdoor komen de larven naar boven. Bestrijd de emelten liefst eind september of in oktober, als de larven nog klein zijn, met een geschikt chemisch middel. Dat kan ook bij zacht, vochtig weer vroeg in het voorjaar.

Biologische bestrijding emelten #

Emelten kunnen ook op biologische wijze bestreden worden met behulp van aaltjes, oftewel nematoden. Aaltjes komen van nature al in de bodem voor en kunnen dus aangevuld worden. De aaltjes kunnen de emelten binnendringen waardoor deze uiteindelijk zullen sterven. Vanaf een grondtemperatuur van 14 graden is het mogelijk om Aaltjes in te zetten.

Bestrijding van de emelten is het effectiefst wanneer emelten kleiner zijn dan 2 cm. Emelten zullen altijd wel in de grond aanwezig zijn, maar zorgen pas voor overlast als de aantallen toenemen.

Powered by BetterDocs


Deprecated: Bestand Thema zonder comments.php is sinds versie 3.0.0 verouderd en er is geen alternatief beschikbaar. Graag een comments.php template aan je thema toevoegen. in /home/graszkdev/domains/dev.graszodenkopen.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren