Gazon onderhoud

Graszoden en gazon onderhoud

Als u eens denkt aan gazon onderhoud, dan kunnen wij u van dienst zijn. Bij ons kunt u prachtige graszoden kopen, die wij keurig bij u aan huis leveren. Wij zorgen graag samen met u voor het gazon onderhoud, zodat u in het tuinseizoen kunt genieten van uw prachtige tuin.

Gazon onderhoud geeft minder werk met graszoden van Graszodenkopen.nl

Het inzaaien van graszaad heeft nogal wat nadelen. Dit kost nogal wat werk, maar er loeren ook gevaren. Er zijn namelijk altijd vogels die uw zaden weghalen, maar ook kunt u last hebben van flinke plensbuien die uw beginnende gazon verprutsen. Daarnaast is het lastig om het onkruid weg te halen wat op uw zojuist gekweekte grasveld groeit.

Voor het gazon onderhoud dient u rekening te houden dat u bijtijds voldoende voeding geeft, dan blijft uw gras het mooist. De voeding dient voldoende stikstof te bevatten. Als uw gras in het groeiseizoen niet groen maar lichtgroen of geel wordt, dient u dringend voeding te geven om uw gazon weer groen te krijgen.

kalk strooien

Verder dient u aan het onderhoud van uw gazon te werken door het maaien en sproeien van het gras. In de groeitijd moet u 1 à 2 keer in de week maaien. Water geven in droge tijden kunt u beperken tot één keer per week, het liefst ’s morgens. Verticuteren, ofwel het uitkammen van de grasmat, is één keer in het jaar genoeg.

Voor het gazon onderhoud moet u ook het onkruid verwijderen. Dit kunt u voorzichtig uitsteken, zodat de grasmat niet beschadigd. Mos kunt u tegengaan door uw gras optimaal te verzorgen, dan krijgt het gazon voldoende weerstand om mos tegen te gaan. Graszodenkopen.nl helpt u graag met deze tips voor het gazon onderhoud!

Voor het onderhouden van uw gazon bent u afhankelijk van externe factoren, zoals bijvoorbeeld temperatuur, neerslag en vorst. Deze externe factoren resulteren in het feit dat iedere maand van het jaar om andere werkzaamheden en soort gazon onderhoud vraagt. Om u hiermee op weg te helpen hebben wij hieronder een overzicht gemaakt waarin u elke maand kunt zien welke werkzaamheden moeten worden toegepast voor een optimaal gezonde en groene grasmat!

Gazon onderhoud van maand tot maand 

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen kunnen graszoden dus eigenlijk gelegd worden in iedere maand van het jaar. De vraag wanneer graszoden leggen kan en waar u hiervoor rekening mee moet houden verschilt dus per maand. In dit overzicht wordt bij benadering aangegeven wanneer bepaalde werkzaamheden, behorend bij de maand van het jaar, moeten worden uitgevoerd om graszoden te kunnen leggen. Hiervoor zijn twee factoren van belang: 

• Het type gazon

• Wanneer de grond en het overheersende weertype het meest geschikt zijn voor het verrichten van de werkzaamheden.

Waar u elke maand rekening mee moet houden en hoe u te werk moet gaan leest u in het overzicht hieronder.

Gazon onderhoud in Januari

Laat deze maand het gras zoveel mogelijk  rusten. Verwijder op het gras gewaaid afgevallen blad, maar loop niet op bevroren gras. Als er na regen langere tijd water op het gazon blijft staan moeten de plekken die te lang nat blijven, worden gedraineerd. Bij nat weer is het niet verstandig om met een kruiwagen of grasmaaier over het gazon rijden. Dit gereedschap verdicht de bodemstructuur namelijk.

Tip: Geef de maaimachine en andere gereedschappen die u voor het gazon gebruikt een goed gazon onderhoud beurt voor het seizoen weer begint. 

Gazon onderhoud in Februari

Vanaf februari is het aan te raden de grasmat regelmatig controleren op activiteiten van wormen of zieke plekken na een periode met zacht weer. Komt u veel wormenhoopjes tegen, dan is het verstandig deze te verspreiden. Mocht aan het eind van februari de zon vaker schijnen dan is het aan te raden om een mosdoder toe te passen. Is dit niet het geval en is het daardoor nog te koud? Dan kunt u hiermee wachten tot in maart.

Tip:  Koop een bodemtest om de PH-waarde van uw gazon te bepalen.  Mocht het nodig zijn: ontzuur uw gazon met kalk, of verzuur uw gazon met turf.

Onderhoud van gazon in Maart

Ook in maart, en dus de start van het voorjaar, dient u opnieuw wormenhoopjes te verspreiden ter bevordering van uw gazon onderhoud. Ga daarnaast licht met de bladhark over het gazon om rommel op te ruimen. Komt u een viltlaag tegen in uw gazon? Dan kunt u dit licht verticuteren, waardoor de viltlaag afneemt. De volgende stap die u hier kunt nemen is het gras maaien met hoog afgestelde messen. Merkt u tijdens het maaien dat het gras is opgevroren door de vorst die in maart regelmatig voorkomt? Dan raden wij u aan om eerst met een roller over het gras te gaan. Tijdens het maaien wilt het wel eens voorkomen dat er slordige randen overblijven aan de zijkanten van de grasmat. Bijvoorbeeld omdat een hek, muur of stoeprand het maaien hier bemoeilijkt. Deze randen kunt u vervolgens verwijderen. Zorg ervoor dat u deze randen recht afsnijdt zodat het gras weer mooi kan doorgroeien.

Tip: Gebruik voor het afsnijden een broodmes of een scherpe schop

Onderhoud van gazon in April

April is aangebroken! Dit betekent dat het tijd is om te starten met verticuteren. Maai daarnaast vaker naarmate het weer en de groei van het gras dat noodzakelijk maken, en blijf regelmatig op grasziekten controleren. Strooi begin tot half april de basisbemesting gelijkmatig over uw gazon en gebruik zo nodig een paar dagen later een onkruidbestrijdingsmiddel. Verwijder eventueel grof gras en zaai op die plekken het gewenste mengsel in uw tuin. Zit er slechte begroeiing in uw gazon? Zaai deze dan bij of verwijder deze om vervolgens alsnog een nieuw gazon in te zaaien. Controleer tot slot de pas in het voorjaar gelegde zoden op groei en strooi er wat zandige compost overheen als dat nodig is om kuilen of naden op te vullen. Ook zult u in deze maand weer vaker uw gazon bemesten en strooien als onderdeel van uw gazon onderhoud.

gazon bemesten

Gazononderhoud in Mei

Stel de maaimachine begin mei af op de zomerse snijhoogte; tussen 3 en 4,5 cm. Maai het gras iedere week als het snel groeit. Ga door met het bestrijden van onkruid. Merkt u dat er veel mos in uw gazon zit? Gebruik dan ijzersulfaat om dit te bestrijden. Vervolgens is het tijd om te verticuteren. Mei is tegelijkertijd de maand waarin de temperaturen flink kunnen oplopen waardoor er periodes van droogte ontstaan. Het kan vanaf dit moment dus noodzakelijk zijn om te beginnen met het sproeien van het gazon. Bij voorkeur doe u dit vroeg in de ochtend of ‘s middags. Geef half of eind mei eventueel een lichte bemesting met stikstofrijke mest. Ook in deze maand is het gazon bemesten een belangrijk aandachtspunt.

Gazon onderhoud in Juni

Het gras zal in juni flink doorgroeien. Het gazon onderhoud in deze maand focust zicht dus vooral op het grasmaaien. Als plekken met kruipende onkruiden lastig zijn, kunt u die voor het maaien losharken. Ga door met het bestrijden van onkruid en sproei het gazon als dat noodzakelijk is.  Juni is ook de maand om kale oneven eden in uw tuin te herstellen. Bijvoorbeeld door gras te zaaien of vervangende graszoden te leggen. Belucht stukken die zwaar worden belopen of op een andere manier intensief gebruikt en strooi er wat zandige compost op. 

Tip: Het gras zit volop in de groeiperiode. Zorg ervoor dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn. Botte messen veroorzaken uitdroging van grassprieten. 

Gazononderhoud in Juli

Maai net als in juni het gazon regelmatig. Hark op plekken met kruipend onkruid, zoals emelten of emerlingen, voor het maaien goed los. Strooi begin juli weer kunstmest gelijkmatig over het gazon. Wees hierbij niet te zuinig met het strooien van kunstmest. Spuit zo nodig met bestrijdingsmiddelen als er veel (kruipend) onkruid in uw gazon zit, en sproei het gazon bij droogte.

Tip: Staat het zwembad of trampoline op het gazon? Verplaats deze zo nu en dan. Kale plekken herstellen snel met de juiste bemesting.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gazononderhoud in Augustus

Ook augustus staat in het teken van het regelmatig maaien voor ten behoeve van optimaal gazon onderhoud. Dit is overigens wel de laatste maand waarin u de zomerhoogte hanteert. Goed blijven sproeien bij warm weer. Geef half tot eind augustus voor de laatste maal in het seizoen kunstmest, eventueel gevolgd door een laatste bespuiting met een bestrijdingsmiddel.  Nu kunnen nieuwe gazons worden ingezaaid.

Gazon onderhoud in September

Stel aan het eind van de maand de maaier weer hoger af, omdat het gras nu langzamer gaat groeien. Er kan dus minder vaak gemaaid worden. Controleer de toestand van de grasmat en voer ‘herfst reparaties’ uit: verticuteer indien nodig om de viltlaag of strooisel uit de grasmat en uw tuin te halen, belucht sterk verdichte plekken en strooi wat zandige compost. Strooi eventueel scherp zand om het mos onder controle te houden. Gebruik geen mosdoder als gazon onderhoud middel in deze tijd van het jaar. Controleer als het weer kouder en vochtiger wordt, regelmatig op aantastingen van de grasmat. Tevens is september een goede maand om kale plekken te herstellen. Zaai ze in of leg nieuwe graszoden. Bemest voor de laatste keer van het jaar met een langzaam werkende bemesting. 

Onderhouden van gazon in Oktober

In oktober is ook weer tijd om het gras in uw tuin te maaien, maar switchen we hier van de zomerhoogte naar de winterhoogte; 4,5 centimeter. Maar in oktober enkel in droge periodes als de grasgroei dat noodzakelijk maakt. Belucht en strooi zandige compost als dit in september niet al is gebeurd. Verwijder afgevallen blad regelmatig van het grasveld zodat hier geen grasziekten en schimmels door ontstaan. Vanaf de winter begint overigens de ideale periode om een gazon te bezoden. 

maaien voor onderhoud van uw gazon

Tip:  Controleer de PH-waarde van uw gazon. Als de PH lager is dan 5, strooi dan voldoende kalk om de PH-waarde tussen 5,5 en 6,5 te krijgen. Kalk strooien is de beste manier om de PH-waarde van uw gazon snel en effectief te verhogen.

Gazononderhoud November

Een laatste keer maaien in uw tuin kan noodzakelijk zijn, maar maai nooit als het vriest of als de grond nog bevroren is en ook niet als de grond vlak na regen erg drassig is. Als u het maait dan op minimaal op de winterhoogte van 4,5 cm. Blijf afgevallen blad wegharken om schimmels en grasziekten te voorkomen. Zolang er geen sprake is van vorst of natte periodes kunt u uw vers gekochte graszoden leggen!

Tip: Heeft u natte plekken in het gazon of blijft er zelfs water staan? Steek dan een tuinvork in de grond en beweeg deze op en neer. Zo kan water dieper de grond indringen. 

Gazon onderhouden in December

Ook in december kunt graszoden leggen in uw tuin. Mochten er nog steeds bladeren op uw gazon vallen, dan kunt u gewoon verder gaan met het opruimen van het blad als dat nog noodzakelijk is. December is ook de periode waarin vaak de eerste vorst ontstaat. Mocht dit het geval zijn, loop dan zo min mogelijk over uw gazon als het gevroren heeft.

Graszodenkopen.nl zorgt voor weinig gazon onderhoud aan uw graszoden

Graszodenkopen.nl oogst slechts één maal in het jaar het gras, zodat de zoden van zichzelf heel stevig worden.

Verder op deze website kunt u met de opgave van het benodigde aantal vierkante meter precies zien hoeveel de graszoden u, inclusief vervoer, gaan kosten.

Hebt u nog vragen over onze graszoden en/of gazon onderhoud, neemt u dan gerust contact op.