Gras maaien

Grasmaaien, iets wat u regelmatig zult moeten doen wanneer u beschikt over een gazon bij uw huis. Grasmaaien klinkt echter eenvoudiger dan het is, aangezien er de nodige aspecten bij komen kijken als de regelmaat van grasmaaien, de juiste maaihoogte en of u moet mulchen of niet. Wilt u weten hoe u moet grasmaaien om een mooie, egaal groene grasmatten te krijgen, of wanneer u hiermee begint? Lees dan snel verder!

Waarom is gras maaien belangrijk?

Het doel van grasmaaien is het gras kort genoeg te houden om mooi en netjes te zijn, zonder dat de capaciteit om flink te groeien wordt verstoord. Het te kort grasmaaien van een gazon verzwakt het gras en geeft mos en gazononkruiden een kans. Hierdoor groeit het gras ook minder goed. Aan de andere kant kunnen, als het gras te lang wordt gelaten, ruwere grassoorten gaan overheersen en de fijne soorten zullen achteruitgaan. Het beste is om regelmatig, maar niet te kort uw gazon te gras maaien. Zeker bij periodes in het jaar die onderhevig zijn aan een hoge temperatuur, aangezien het gazon dan goed kan groeien.

Het houdt niet alleen het gras op een redelijke lengte maar bevordert ook het uit stoelen, wat de dikte van de grasmat vergroot en de ontwikkeling van mos en onkruid tegen gaat. Nog een voordeel van deze methode is, dat er minder maaisel af komt. U kunt het gazon bovendien goed, sneller en makkelijker grasmaaien als dit regelmatig in plaats van sporadisch wordt gedaan.

Hoe vaak grasmaaien?

Als u de graszoden eenmaal op de juiste hoogte heeft, moet u regelmatig grasmaaien om het zoveel mogelijk op dezelfde hoogte te houden. Als vuistregel geldt: u maait als het gras met de helft is gegroeid. Dat betekent dat als het gras op 4 cm moet zijn dat u bij een hoogte van circa 6 cm de eerste keer gaat grasmaaien. Hoe vaak gras maaien nodig is, hangt af van het seizoen en factoren als weer, bemesting, sproeien, de soorten gras en de gezondheid van de grasmat. Heel fijne gazons dient u meestal om de 2 of 3 dagen te gras maaien, gemiddelde gazons om de 4 of 5 dagen. In de zomer, bij wat hoger gras, moet u elke 10-14 dagen gras maaien. In de praktijk wordt meestal eens per week het gras goed gemaaid. Houd met uw mogelijkheden qua tijdsindeling daarmee rekening bij de keuze van uw grasmat. Zeer lang geworden gras mag u alleen in etappes van meerdere dagen steeds korter grasmaaien. Het heeft dus geen zin om tijd uit te sparen door het gras heel lang te laten worden en dan in één keer kort te grasmaaien. Dat is heel slecht voor het gras.

De juiste maaihoogte van het gras

De beste maaihoogte wordt bepaald door de soorten grassen (het gebruikte mengsel), het jaargetijde en de functie van het gazon. Van het voorjaar tot het begin van de herfst wordt het fijnste gazon op 2 cm gemaaid (alleen golflinks nog wat korter), gemiddelde gazons op 3-5 cm en speelweiden en stukken met grof gras eventueel op 4 à 6 cm.
Bij warm of droog weer kunt u het gras beter iets (50%) langer laten om de noodzaak van sproeien binnen de perken te houden. Ook onder bomen moet het gras wat langer zijn. Als de grond zo zacht of nat is, dat de wielen of rollers van de machine erin zakken, kunt u beter even wachten met gras maaien of daarmee rekening houden en de machine wat hoger afstellen. Een erg kort gemaaid gazon heeft meer verzorging nodig. Behalve vaker gras maaien moet er ook vaker worden bemest voor de nodige voedingsstoffen, en gesproeid. Als het gazon eenmaal te kort is door het gras maaien, zijn de grasplanten soms beschadigd en kan de groei meerdere weken achterop raken. Dat komt dan doordat de beschadigde planten weer helemaal vanuit de wortels moeten uitlopen. U kunt dan ook meer last krijgen van mos en onkruidgroei, en een gazon wat minder goed groeit.

Grasmaaien: alle maaitips op een rijtje

Welke tips voor het grasmaaien zorgen ervoor dat u een mooie, egaal groene grasmat krijgt? We hebben ze hieronder voor u op een rijtje gezet.

  • 1x per week gras maaien (vanaf maart t/m oktober).
  • Maai niet te kort: daardoor maken grassoorten geen nieuwe uitlopers aan. Gevolg is kale plekken.
  • Maai niet te lang: hierdoor overwoekeren grove grassoorten de fijne. Gevolg is ook hier kale plekken.
  • Ideale maaihoogte: vanaf 2,5 tot 3 centimeter (gebruik een grasmaaier waarmee u de maaihoogte kunt bepalen).
  • Gebruik een scherpe maaier bij het grasmaaien: daardoor wordt het gras strakker afgesneden en ontstaat een mooiere grasmat. Laat uw grasmaaier daarom ieder voorjaar opnieuw onderhouden.

Grasmaaien: wel of niet mulchen?

Wat kunt u het beste doen na het gras maaien: wel of niet mulchen? Mulchen houdt in dat u het gemaaide gras laat liggen. Voordelen hiervan: het is natuurlijke bemesting van het gras en u hoeft het gemaaide gras niet op te ruimen. Nadeel: het kan alleen als u het gazon gaat gras maaien bij droog gras. Laat u nat gras liggen, dan vormen zich proppen, die uiteindelijk gaan rotten. Dus mulchen kan, mits het gras droog is. Bij nat gras raden we aan om het gemaaide gras na het gras maaien aan te harken.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op over uw vragen over grasmaaien en we helpen u graag verder.